Testosteron – T8’s store guide

Hvad er testosteron?

Både mænd og kvinder har testosteron i kroppen. Hos mænd produceres hormonet i testiklerne, mens det hos kvinder produceres i æggestokkene, men i langt mindre omfang.

Testosteron er ofte forbundet med sexlyst og spiller en vigtig rolle i sædproduktionen. Flere undersøgelser viser, at det påvirker knogle- og muskelmasse, og har betydning for, hvordan mænd lagrer fedt på kroppen. Mandens testosteronniveau kan påvirke hans humør.

Testosteron er også centralt for produktionen af ​​røde blodlegemer, som har til opgave at transportere ilt til alle cellerne.

Hvilken rolle spiller testosteron?

Dette hormon er det vigtigste kønshormon hos mænd og er vigtigt for:

 • Penis udvikling
 • Gør stemmen dybere i puberteten
 • Skægvækst
 • Muskler
 • Knoglevækst
 • Sexlyst (libido) 
 • Sædproduktion

Når mænd bliver ældre, falder testosteronniveauet. En mand på 20 vil i gennemsnit faktisk producere 60 % mere testosteron end en mand på 50!

Det kan gå ud over livsglæden for mange mænd, og mange føler sig ikke helt som sig selv i den alder.

Skader på testiklerne eller binyrebarken kan også få testosteronniveauet til at falde i en ung alder. Det samme kan dårlig kost eller manglende aktivitet

Hvad med testosteronmangel?

Flere mænd bemærker i løbet af livet, at energi og vitalitet aftager. Efter 40-års alderen falder den naturlige produktion af testosteron, og det kan have mange konsekvenser. Testosteronmangel er en meget almindelig lidelse, især når man bliver ældre. Det har der været meget fokus på i medierne og derfor kan det være vigtigt at vide, hvad der kan være symptomer på testosteronmangel.

Det kan have følgende symptomer:

 • Lidt energi og/eller motivation
 • Sænker libido    
 • Problemer med potens     
 • Søvnproblemer
 • Mere kropsfedt
 • Tab af kropsbehåring
 • Gynækomasti eller brystudvikling
 • Og mere…

Hvor produceres testosteron?


Testosteron produceres primært i testiklerne, men der er også en vis produktion i binyrebarken. Produktionen af ​​testosteron foregår i “leydig-cellerne”.

Leydig-celler er hormonproducerende celler i testiklerne. Luteiniserende hormon (LH) stimulerer produktionen og udskillelsen af ​​testosteron fra cellerne.

Testosteron er igen ansvarlig for at hæmme produktionen af ​​LH. Med andre ord – efter at testosteron er produceret, vil LH ikke blive produceret.

Skader på testiklerne kan føre til nedsat testosteronproduktion.

Hvilken effekt har testosteron?

Hormonet spiller en nøglerolle i udviklingen af ​​kønsorganerne i puberteten. Luteiniserende hormon (LH) hæmmes af testosteron i en tidlig alder, men når puberteten rammer, begynder interaktionen mellem disse to og flere andre hormoner. Det er derfor meget vigtigt, at denne balance vedvarer hele livet for at føle sig frisk.

På overfladen af ​​prostataceller finder vi noget, der hedder androgenreceptorer. Disse modtager signaler fra det mandlige kønshormon.

Androgenreceptorer er afgørende for udvikling af dybere stemme, øget muskelmasse, skægvækst, kønsbehåring og udvikling af penis, prostata og sædblærer. Hos voksne mænd er de også vigtige for at opretholde seksuel lyst og evner.

Hvor meget testosteron er normalt?

En mand omkring 35 år producerer mellem 200 og 1200 nanogram testosteron pr. deciliter.

Dette er dog meget individuelt og vil variere ud fra flere forskellige faktorer såsom kost og stress. F.eks. vil produktionen stige efter træning, da kroppen vil kompensere for tabet af energi.

Har du kun 50-80 % af den optimale testosteronproduktion, kan det være smart at tage skridt til at øge niveauet, såsom at træne eller ændre din kost.

Tal med din læge for at teste dine testosteronniveauer.

Hvornår falder testosteronniveauet?

Dette er meget individuelt, men de fleste oplever at have deres højeste testosteronniveau i 20’erne. Dette holdes rimeligt stabilt frem til 35-års alderen, hvor niveauet for mange langsomt begynder at falde.

Udover alder spiller andre faktorer som træning og testikelskader også en rolle i niveauet.

Mange mænd oplever en form for midtvejskrise i 50’erne. Dette kan få livsgnisten til at forsvinde og energiniveauet falde. For at forhindre dette, kan det være en god idé at træne eller skifte til en kost rig på zink, magnesium og andre aktive ingredienser, der fremmer testosteronproduktionen.

Hvordan øger man testosteron?

Først og fremmest er det vigtigt at dyrke motion og sikre en sund og varieret kost. Kosten skal bestå af meget zink, magnesium og vitamin B6. Zink er godt til at opretholde normale testosteronniveauer i blodet, og giver dig normal forplantningsevne og fertilitet, mens vitamin B6 hjælper med at mindske træthed. Magnesium giver normal muskelfunktion.

Hvilke fødevarer indeholder testosteron?

Du bør forsøge at få en varieret kost, der består af meget zink, magnesium og vitamin B. Eksempler på sådanne fødevarer er:

 • Kakao
 • Mørk chokolade
 • Salat
 • Spinat
 • Valnødder
 • Mandler
 • Avocado
 • Banan
 • Fuldkorns ris
 • Kartoffel

Alle disse fødevarer kan hjælpe med at øge testosteronproduktionen. Nogle kosttilskud kan også hjælpe med at øge testosteronniveauet i kroppen.

Er testosteron lovligt?

Der findes forskellige kosttilskud på markedet, som vil øge testosteronproduktionen. Disse omtales ofte som testosteron boostere. Nogle af disse er klassificeret som stoffer, og nogle er også opført på dopinglisten for Antidoping Danmark, såsom dehydroepiandrosteron (DHEA).

Det er tilladt at spise kosttilskud, der kan fremme testosteronproduktionen, så længe produktet indeholder ingredienser, der ikke er klassificeret som et lægemiddel, eller er opført på dopinglisten.

Hvem kan få testosteron?

Hvis du begynder at mærke symptomer på lave testosteronniveauer, bør du kontakte en læge. Så kan du eventuelt få testosteronbehandling på recept. Mænd, der lider af prostatakræft, bør ikke have testosterontilskud.

Der er også tests, du selv kan lave, f.eks er der online spørgeskemaer, der kan give en indikation af, om du har et lavt niveau. I så fald kan det være en god idé at følge op med en blodprøve hos din praktiserende læge efterfølgende, for at tjekke om du rent faktisk har lave niveauer.

Hvis du har lave niveauer, kan din læge henvise dig til en urolog.

Tag testen her.

Vil du have normale testosteronniveauer?

Denne artikel er skrevet af teamet bag T8, et af Nordens mest populære kosttilskud til mænd. Dagligt indtag af T8 forsyner kroppen med zink som er med til at opretholde normale testosteronniveauer i blodet samt magnesium og vitamin B6, som er med til at mindske træthed og udmattelse. Magnesium bidrager til normalt energistofskifte, normal muskelfunktion og normal psykologisk funktion. Terminalia chebula hjælper med at opretholde en stærk libido.

Vil du også prøve? Gør som tusindvis af andre mænd i hele Norden, og bestil nemt i formularen herunder.

Prøv T8 i 60 dage

50% RABAT – KUN 174,-

Indtast dit telefonnummer

Du vil blive sendt videre til en ordreformular, udfyldt med oplysninger knyttet til dit telefonnummer. Her kan du læse mere om abonnement og vilkår, før du bestiller. Du bestiller ikke noget endnu.

Ingen forudbetaling

Ingen købsforpligtelser

14 dages returret

Gratis fragt