Testosteron: Din store guide

Det mandlige kønshormon, testosteron, har stor betydning for mandens sundhed og ydeevne. Vi har samlet alt det vigtigste, du skal vide om testo, lige her!

Hvad er testosteron?

Testosteron er det mandlige kønshormon, men både mænd og kvinder har det i kroppen. Hos mænd produceres hormonet i testiklerne. Hos kvinder produceres det i æggestokkene, men i langt mindre mængder end hos mænd.

Testosteron er ofte forbundet med sexlyst og spiller en vigtig rolle i sædproduktionen. Flere undersøgelser viser, at det påvirker knogle- og muskelmasse, samt har betydning for, hvordan mænd lagrer fedt på kroppen. Mandens testosteronniveau kan desuden påvirke hans humør.

Hormonet er også centralt for produktionen af ​​røde blodlegemer, som har til opgave at transportere ilt ud til alle cellerne.

Hvilken rolle spiller testo?

Testosteron er det vigtigste kønshormon hos mænd. Det er vigtigt for:

 • Udvikling af penis
 • At gøre stemmen dybere i puberteten
 • Skægvækst
 • Muskler
 • Knoglevækst
 • Sexlyst (libido)

Når mænd bliver ældre, falder testosteronniveauet. Faktisk producerer en mand på 20 år i gennemsnit 60% mere end en mand på 50 år!

Oversigt over det gennemsnitslige testosteronniveau baseret på alder

Det kan gå ud over livsglæden for mange mænd, og mange føler sig ikke helt som sig selv i den alder.

Alder er ikke det eneste, der påvirker din mængde af testosteron. Skader på testiklerne eller binyrebarken kan få niveauet til at falde i en ung alder. Det samme gælder for dårlig kost eller manglende fysisk aktivitet,.

Hvad med testosteronmangel?

Flere mænd oplever, at energien og vitaliteten falder med alderen. Efter 40 års alderen vil den naturlige produktion af mandlige kønshormon typisk være faldet en del, og det kan give nogle udfordringer.

Testosteronmangel er et almindeligt ubehag, især når man bliver ældre. Der har været en del fokus på dette i medierne, og derfor kan det være godt at vide, at mangel på testosteron ofte er helt almindeligt, når man bliver ældre.

Hvor i kroppen produceres det?

Testosteron produceres primært i testiklerne, men der produceres også en vis mængde i binyrebarken. Produktionen foregår i “leydig-cellerne”.

Leydig-celler er hormonproducerende celler i testiklerne. Luteiniserende hormon (LH) stimulerer produktionen og udskillelsen af ​​testo fra cellerne.

Testosteron er altså ansvarlig for at hæmme produktionen af ​​LH. Med andre ord: efter at testosteron er produceret, vil LH ikke blive produceret.

Skader på testiklerne kan føre til nedsat produktion af hormonet.

Hvordan virker det?

Dette mandlige kønshormon spiller en nøglerolle i udviklingen af ​​kønsorganerne i puberteten. Luteiniserende hormon (LH) hæmmes af testostosteron i en tidlig alder, men når puberteten rammer, begynder interaktionen mellem disse to og flere andre hormoner. Det er derfor meget vigtigt, at denne balance bevares hele livet for at man kan føle sig frisk.

På overfladen af ​​prostataceller finder vi noget, der hedder androgenreceptorer. Disse modtager signaler fra testosteron.

Androgenreceptorer er afgørende for at du udvikler en dybere stemme, øget muskelmasse, skægvækst, kønsbehåring og udvikling af penis, prostata og sædblærer. Hos voksne mænd er de også vigtige for at opretholde seksuel lyst og seksuel evne.

Hvor meget testosteron er normalt?

En mand på cirka 35 år producerer mellem 200 og 1200 nanogram testosteron pr. deciliter.

Det er dog meget individuelt og vil variere ud fra flere forskellige faktorer såsom kost og stress. Fx vil produktionen stige efter træning, fordi kroppen kompenserer for tabet af energi.

Læs også: Vil du opbygge muskler hurtigt?

Hvis din produktion er lav, såsom 50-80% af den optimale testosteronproduktion, kan det være smart at gøre en indsats for at øge niveauet. Det kan du fx gøre ved at træne eller ændre din kost.

Du kan få testet dine niveauer hos din læge.

Hvornår falder testosteronmængden?

Det er individuelt, men mange oplever at have deres højeste mængde i 20’erne. Dette holdes rimeligt stabilt frem til 35-års alderen, hvor niveauet for mange langsomt begynder at falde.

Udover alder spiller andre faktorer som træning, kost og testikelskader også en rolle for dit testosteronniveau.

Mange mænd oplever en form for midtvejskrise i 50’erne. Det kan få livsgnisten til at forsvinde og energiniveauet til at falde. For at forhindre en sådan krise, kan det være en god idé at træne samt skifte til en kost med tilstrækkelige mængder zink, magnesium og andre aktive ingredienser, der fremmer produktionen af testosteron.

Hvordan øger man testosteron?

Først og fremmest er det vigtigt at dyrke motion og sørge for at få en sund og varieret kost. Kosten bør indeholde de nødvendige mængder zink, magnesium og vitamin B6. Zink er godt til at opretholde normale testosteronniveauer i blodet og giver dig en normal forplantningsevne og fertilitet. Vitamin B6 er med til at mindske træthed. Magnesium giver normal muskelfunktion.

Hvilke fødevarer indeholder testosteron?

Du bør forsøge at få en varieret kost, der består af gode mængder zink, magnesium og vitamin B. Eksempler på sådanne fødevarer er:

 • Kakao
 • Mørk chokolade
 • Salat
 • Spinat
 • Valnødder
 • Mandler
 • Avocado
 • Banan
 • Fuldkornsris
 • Kartofler

Alle disse fødevarer kan hjælpe med at øge testosteronproduktionen. Det rigtige kosttilskud kan også hjælpe med at øge testosteronniveauet i kroppen.

Er testosteron lovligt?

Der findes forskellige kosttilskud på markedet, som skal øge testosteronproduktionen. Disse omtales ofte som “testosteron boostere”. Nogle af disse er klassificeret som lægemidler, og nogle er også opført på dopinglisten, såsom dehydroepiandrosteron (DHEA).

Det er helt lovligt at spise kosttilskud, der kan fremme testosteronproduktionen, så længe produktet kun indeholder ingredienser, der ikke er klassificeret som lægemidler eller er opført på dopinglisten.

Hvem kan få testosteron?

Hvis du begynder at mærke symptomer på lave niveauer, bør du kontakte en læge. Så kan du blive testet og eventuelt få testosteronbehandling på recept. 

Mænd, der lider af prostatakræft, bør ikke tage testosterontilskud.

Der findes også nogle test, du selv kan tage. Fx kan et online spørgeskema give dig en idé om, hvorvidt du har lave testosteronniveauer. Følg op med en blodprøve hos din praktiserende læge, for at tjekke om du rent faktisk har lave niveauer, eller om testen tog fejl.

Hvis du har lave niveauer, kan din læge henvise dig til en urolog.

Tag testen her.

Vil du gerne have normale testosteronniveauer?

Denne artikel er skrevet af teamet bag T8, et af Nordens mest populære kosttilskud til mænd.

Dagligt indtag af T8 forsyner kroppen med zink, som bidrager til at opretholde normale testosteronniveauer i blodet, samt magnesium og vitamin B6, som bidrager til at mindske træthed og udmattelse. Magnesium bidrager til normalt energistofskifte, normal muskelfunktion og normal psykologisk funktion. Mucuna pruriens kan bidrage til at styrke sexlysten og forbedre fertiliteten.

Vil du også prøve? Gør som tusindvis af andre mænd i hele Norden, og bestil i formularen herunder.

GRATIS

FRAGT

SIKKER

BESTILLING

HURTIG

LEVERING

T8 form #1

Prøv T8 i 60 dage

50% rabat – kun kr 174,-

Du bliver videresendt til en ordreformular udfyldt med oplysninger knyttet til dit telefonnummer. Her kan du læse mere om abonnement og vilkår, før du bestiller. Du bestiller ikke noget endnu.

Hvad sker der, når du bestiller?

I dag

Bestil nemt og prøv i 60 dage til halv pris.

5-7 dage

Hurtig levering. Fri fragt. Diskret forsendelse.

30 dage

Giv besked inden for 30 dage, hvis du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dage

Du modtager en ny forsendelse med 4 måneders forbrug til 174,- pr. måned (i alt 696,-).

Hvad sker der, når du bestiller?

I dag

Bestil nemt og prøv i 60 dage til halv pris.

2-3 dage

Hurtig levering. Fri fragt. Diskret forsendelse.

30 dage

Giv besked inden for 30 dage, hvis du ikke ønsker en ny forsendelse.

60 dage

Du modtager en ny forsendelse med 4 måneders forbrug til 174,- pr. måned (i alt 696,-).